TKR on turvallinen valinta sisä­ilma­ongelmien korjauksiin

TKR-tuotteet ovat kotimaisia ja turvallisia, monipuolisesti testattuja tuotteita sisäilmaongelmien korjauksiin

TKR asian­tuntijat
ovat käytössänne

TKR on vastuullinen valinta sisä­ilma­ongelmien korjaukseen

myynti@tkr.fi

TKR varmistaa sisäilma­ongelmien korjauksen ja vaativien pinnoituksien onnistumisen työmaalla

Haitta-aineiden hallinta kapseloimalla on osoittautunut kokemusperusteisesti toimivaksi ja kustannustehokkaaksi ratkaisuksi. Kapselointi on menetelmä, jossa vaaralliset aineet suljetaan tiiviisti eristettyyn tilaan tai materiaaliin estääkseen niiden pääsyn ympäristöön tai ihmisiin.

Sisäilmaongelmien yleisyys Suomessa

Suomessa on tehty laajoja tutkimuksia sisäilmaongelmien yleisyydestä. Tutkimuksissa on tarkasteltu erilaisia rakennuksia, kuten toimistoja, asuntoja, päiväkoteja ja kouluja, ja arvioitu sisäilman laatua tarkkailemalla ihmisten kokemia oireita ja ilmanlaatua.

Tutkimusten tulosten perusteella on havaittu, että sisäilmaan liittyvä oireilu on paljon yleisempää työpaikoilla kuin kotona. Ympäristöministeriön arvion mukaan lähes puoli miljoonaa työikäistä suomalaista koki sisäilmaan liittyviä oireita vuonna 2019.

Mistä sisäilmaongelmat johtuvat?

Sisäilmaongelmat ovat yleisiä ja niiden syitä on monia. Näitä ongelmia aiheuttavat usein erilaiset haitta-aineet, mineraalivillakuidut, home- ja kosteusvauriot, vedon tunne puutteellinen ilmanvaihto, lämpötilan hallinta sekä rakennusajan rakennustavat ja käytetyt materiaalit.

Sisäilmaan kertyy epäpuhtauksia monista eri lähteistä, kuten ulkoilmasta, rakenteista, sisustuksesta, ilmanvaihtojärjestelmistä ja ihmisen toiminnasta Myös rakennuksen sijainti ja mahdollisesti maaperästä tulevat epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi radon.

Sisäilmaremontin onnistuminen

Sisäilmaremontin onnistuminen edellyttää ongelmien syiden selvittämistä ja paikantamista. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki vaurioituneet rakenteet on selvitettävä ja ne on joko purettava tai käsiteltävä niin, etteivät haitta-aineet pääse vaikuttamaan hengitysilmaan.

Yleisimpiä haitta-aineita, jotka voivat olla sisäilmaongelmien taustalla, ovat radon, asbesti, mineraalikuidut, VOC- ja PAH-yhdisteet, kuten esimerkiksi kreosootti. Voit lukea lisää tietopankistamme. Home voi myös olla merkittävä sisäilmaongelman aiheuttaja. Tämä tarkoittaa, että sisäilmaremontissa on otettava huomioon näiden aineiden esiintyminen ja niiden mahdolliset terveysriskit.

Lue lisää tietopankista

Mistä tunnistat ongelmat?

Jos huomaat seuraavia haittoja asunnossasi tai työpaikallasi, saattaa olla syytä epäillä sisäilmaongelmaa: epämiellyttävä haju (kuten pistävä tai maakellarimainen haju), tunkkainen ilma, alhainen lämpötila tai vedon tunne. Myös ihosi ja silmäsi voivat reagoida huonoon sisäilmaan oireina kuten kutina, ihottuma ja ärsytys. Lisäksi voit kokea muita oireita, kuten väsymystä, vaikeuksia keskittyä, päänsärkyä, pahoinvointia ja jopa vakavia hengitystieinfektioita.

Suomessa sisäilmaongelmien tutkimus ja korjaustavat ovat kehittyneet merkittävästi 2000-luvulla. Korjausten onnistumista on seurattu tarkasti, ja on voitu todeta, että Sisäilmaongelmat voidaan ratkaista oikein tehdyillä tutkimuksilla, suunnitteluilla ja korjauksilla.

TKR varmistaa sisäilmaongelmien korjauksien onnistumisen työmaalla yhteistyössä ammattitaitoisten yritysten ja TKR-tuotteiden kanssa.

Sisäilmaongelmien korjaus

Sisäilmaongelmien korjaaminen on olennainen osa hyvää kiinteistönhoitoa, ja onnistunut korjaus parantaa sekä rakennuksen että sen käyttäjien elinikää. Onnistunut sisäilmaongelmien korjaus perustuu kokemukseen perustuviin tehokkaisiin menetelmiin, jotka kattavat ongelmien tunnistamisen, kuntotutkimuksen, näytteiden analysoinnin, korjaussuunnittelun, korjaustoimenpiteet, asennustyön, valvonnan ja jatkuvan seurannan.

Sisäilmakorjausten yhteydessä kohtaamme useita haasteita. Esimerkiksi kun parannetaan ilmanvaihtoa, on tärkeää myös samalla korjata rakennuksen eri osien ilmatiiveyttä ja kaasutiiveyttä pitkäaikaisilla ratkaisuilla. Ongelmana voi olla, että kun ilmanvaihtoa tehostetaan, rakenteiden tai liitosten kautta voi päästä sisäilmaan haitta-aineita. Siksi ilmatiivistyksen ja haitta-aineiden kapseloinnin yhteydessä on tärkeää käyttää aineita, jotka ovat taipuisia ja kestäviä ja voivat sopeutua rakenteiden luonnolliseen liikkumiseen ja muutoksiin ajan myötä.

Lisätietoja

Suomessa on runsaasti tietoa ja kokemusta sisäilmaongelmista, niiden syistä ja niihin liittyvistä tutkimuksista. Voit etsiä lisätietoa ja resursseja seuraavista linkeistä:

Hengitysliitto
Sisäilmayhdistys

Näillä sivustoilla voit löytää hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja sisäilmaongelmien tunnistamiseen, ehkäisyyn ja korjaamiseen liittyen.

Sisäilmakorjausten ja vaativien pinnoitusten onnistuminen ratkaistaan työmaalla

TKR-tuotteet ovat kotimaisia ja turvallisia, monipuolisesti testattuja tuotteita sisäilmaongelmien korjauksiin.

myynti@tkr.fi

Ajankohtaista

Ajankohtaisten uutisten lisäksi löydät täältä muun muassa tapahtumia sekä uusia tuotetietoja.

Meriverkostot-tapahtuma avaa ovia yritysyhteistyölle

Meriverkostot-tapahtuma järjestetään jo kuudetta kertaa torstaina 14.3.2024 klo 9–15 Naantalin kylpylässä. Meriteollisuuden ammattilaisille suunnattu tapahtuma tarjoaa osallistujille innostavan seminaariohjelman lisäksi mahdollisuuden tavata uusia yhteistyökumppaneita, jotka…

Lue lisää

Sisäilmastoseminaari 2024

Olemme näytteilleasettajan Sisäilmastoseminaarissa Helsingin messukeskuksessa 12.3.2024. Tulkaa keskustelemaan kanssamme onnistuneista ratkaisuista asbestin hallintaan ja IV-kanavien tiivistämiseen. Voitte ilmoittautua tapahtumaan tästä linkistä.

Lue lisää

Varaa ilmainen TKR-koulutus haitta-aineiden hallintaan tiivistämällä tai kapseloimalla

TKR asiantuntijat ja vuosien aikana kertynyt TKR-tieto ovat käytössänne. Varaa TKR koulutus joko livenä kohteella tai verkkokoulutuksena.

Varaa aikasi