Terve sisäilma omakotitaloon

Omakotitalon myyntiä tai ostoa harkitsevan kannattaa selvittää rakennuksen kunto ja remonttitarpeet etukäteen. Myös sisäilmaongelmia pystytään nykymenetelmin ratkaisemaan tehokkaasti, ja korjausta varten on mahdollista saada yhteiskunnan tukea. TKR-pinnoitteen avulla remontin vaatima aika lyhenee.

Vanhalla pientaloalueella sijaitsevan 1970-luvun omakotitalon uusi omistajapariskunta on päättänyt teettää rakennukseen täydellisen peruskunnostuksen, jossa korjataan kosteus- ja homevaurioita. Peruskorjaus kestää ammattilaisvoimin kolmesta neljään kuukautta. Remontin kannattavuutta puoltaa talon hyvä sijainti lähellä kasvukeskuksen keskustaa ja palveluiden äärellä.

1970-luvun taloissa on käytetty paljon kosteusteknisiä riskirakenteita, jotka altistavat kosteusvaurioille ja sisäilmaongelmien syntymiselle. Nykytekniikalla näitä pystyy korjaamaan, jatkamaan rakennuksen elinaikaa vuosikymmenillä ja nostamaan sen arvoa.

Rakennuksen kuntotutkimuksen ja sen pohjalta tehdyn remonttisuunnitelman mukaan talossa puretaan ja kunnostetaan ulkoseinän alaosien rakenteet, sokkelin kosteus- ja lämmöneristys, alapohjarakenteet, lattioiden ja ulkoseinien sisäpinnat sekä väliseinät. Lisäksi lisätään ulkoseinän lämmöneristystä ja uusitaan ulkoseinä- ja yläpohjarakenteiden höyrynsulkurakenne. Samassa yhteydessä uusitaan lämmitysjärjestelmä, vesijohdot ja viemärit, joissa on tullut tekninen käyttöikä vastaan. Koko talotekniikka saadaan siten nykyaikaistettua, parannetaan talon energiatehokkuutta ja ilmanvaihtoa sekä vaikutetaan asumisviihtyvyyteen.

Rakennusterveysasiantuntija Jukka-Pekka Kärki Talotekniikkapalvelu Tekpro Oy:ltä muistuttaa, että kuntotutkimukseen ja remonttisuunnitelmaan voi etukäteen hakea Asumisen rakentamis- ja kehittämiskeskus ARAn tukea. Yhteiskunta tukee näitä 50 prosentilla toteutuneista kustannuksista.

Lattian kapselointi uuden valun sijaan

Lattian haitta-aineiden kapselointi - vanhan betonin piki - TKR Marketing Oy

TKR Pinnoite lattianrajan tiivistyksessä, pien kapselointi vanhassa betonissa

TKR Pinnoite ja haitta-aineiden kapselointi

Betonilattian kosteuden eristysaineena on 1970-luvun tapaan käytetty pikeä, josta vapautuu ilmaan PAH-yhdisteitä. Jos pikeä poistaa, pitäisi poistaa samalla myös betoni, valaa uusi betoni ja odottaa sen kuivumista usean viikon ajan. Tässä kohteessa sen sijaan lattia päällystetään TKR-peruspinnoitteella, joka kapseloi haitta-aineet rakenteen sisään ja estää niiden pääsyn huoneilmaan. Aikaa säästävän menetelmän käytöstä on kertynyt vuosien mittaan kattavasti testituloksia ja hyviä käyttökokemuksia remonttikohteissa eri puolilla Suomea.

Luonnonöljypohjainen, hajuton ja liuotteeton pinnoite on luokiteltu parhaaseen päästöluokkaan M1.

– Pinnoitteen päästöttömyyden ansiosta olemme voineet tehdä korjauksia esimerkiksi sairaalassa yhdellä käytävän osalla kerrallaan, samalla kun sairaalan toiminta on jatkunut normaalisti, rakennusinsinööri Markku Hyvärinen TKR-Marketing Oy:ltä kertoo.

– Myös pientaloihin on tehty tiivistyskorjauksia pienemmässä mittakaavassa, ja asunnossa on voinut samaan aikaan asua, hän jatkaa.

(Teksti ja kuvat: Eeva Hirvola-Kostamo)